gtag('config', 'UA-144611887-10');
Ohita navigaatio

Rapujuhlavinkit | Näin onnistut

Rapujuhlavinkit

Loppukesän lämpimät illat ovat parasta aikaa illanvietoille. Miten järjestää onnistuneet rapujuhlat?

Onnistuneisiin rapujuhliin voi käyttää ikuisuuksia kestäviä valmisteluja, mutta juhlamielellä ja runsaalla raputarjoilulla pääsee pitkälle. Helpoimmalla pääset, kun varaat seurueellesi pöydän rapuja tarjoavista ravintoloistamme.

Mikä ihmeen rapujuhla?

Rapujuhlaperinne sai alkunsa Ruotsissa, jossa rapujuhla on nimeltään kräftskiva.

Perinteiset ja riemukkaat rapujuhlat ovat loppukesän odotetuimpia hetkiä, jolloin kootaan kollegat, ystävät tai perhe koolle ja nauttia hiljalleen hämärtyvistä illoista rapujen äärellä. Rapukausi alkaa virallisesti heinäkuun lopussa ja loppuu lokakuussa. Huippuaika ja kovin juhlakausi on kuitenkin yleensä elo-syyskuussa.

Rapujuhlatarjoilut

Ravut tarjoillaan perinteisesti voin, tillisilpun ja paahtoleivän kanssa. Rapujen lisäksi menussa on hyvä olla muutakin syötävää, sillä ravut eivät itsessään ole kovin ruokaisia. Rapujuhlien menussa voi hyödyntää myös muita sesongin raaka-aineita. Erityisiä sääntöjä menun suhteen ei kuitenkaan ole.

Miten syödä rapuja?

Varaa seurueellesi ruokalaput ja vesikulhot käsienpesua varten. Rapujen herkuttelu on sotkuista puuhaa. Jos et vielä osaa syödä rapuja, niin ota mallia kokeneemmilta juhlijoilta ja näin opitmoikeaoppisen raputekniikan kädestä pitäen. Rapuja syödään aina sormin, apuvälineenä käytetään vain rapuveistä tai rapuneulaa. Syötäväksi kelpaavat lähes kaikki pehmeät osat. Poikkeuksena ovat vatsan sappi ja pyrstön sisällä oleva peräsuoli.
Ravintolassa syödessäsi ruokalaput ja kulhot ovat pöydissä valmiina ja henkilökunta opastaa rapujen syönnissä mielellään.

Rapujuhlaetiketti

Perinteisesti rapujuhlien kattausta mietitään etukäteen ja tehdään paikkakortit juhlijoille sekä varataan tarvittavat apuvälineet kuten kaulurit, rapuveitset tai -neulat. Monesti rapujuhlien järjestäjillä on myös omia rituaaleja. Juhlien alkaessa ensin pöytään sytytetään kynttilät, jonka jälkeen vieraat istuutuvat paikoilleen. Ravut nostetaan pöytään viimeisinä. Ruokailu alkaa, kun isäntä ja emäntä antavat aloitusmerkin valitsemalla ensimmäisen ravun vierustoverilleen. On myös tapa, jossa miehet tarjoavat ensimmäisen ravun seuralaiselleen. Rapuja ei saa kosketella niitä valittaessa, vaan valinta suoritetaan pelkästään silmillä. Syöt siis sen ravun, johon kosket!

Rapujuhlalaulut

Snapsilauluissa ei kuunnella laulutaitoja, vaan nostatetaan yhteishenkeä. Printtaa juhliisi kätevä rapujuhlalauluvihko.

Rapujuhlajuomat

Juomatarjoilu on olennainen osa rapujuhlia. Varaudu viiniin, olueen ja lukemattomiin snapseihin. Snapseina tarjoillaan klassista Koskenkorvaa tai akvaviittia. Snapseja naukkaillaan ainakin snapsilaulun ja ensimmäisen ravunpyrstön syömisen yhteydessä.